Het is zo ver, de tienjarige aansprakelijkheidsverzekering in de bouw

Vanaf 1 juli 2018 is de Wet Peeters in voege getreden. Dat wilt zeggen dat aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouw een aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten voor 10 jaar betreffende de aansprakelijkheid met betrekking tot de soliditeit, stabiliteit en waterdichtheid. De volledige wettekst kan je hier vinden. Voordat je een werf mag betreden, moet je een attest van verzekering kunnen overleggen. Zonder dit document, kan je dus niet beginnen met de werken!

Welke werf en welk bedrag moet ver verzekerd worden?

Het is een Belgische wet, dus het gaat over de werven die in België liggen. Verder is het ook zo dat de tussenkomst van een architect vereist is.  De verzekering moet de wederopbouwwaarde van het gebouw verzekeren.  Alleen als het gaat om een constructie die duurder is dan € 500.000 mag je het verzekerde bedrag beperken tot € 500.000. Of dat verstandig is, dat is een andere zaak.

Verschillende verzekeringsformules

De tienjarige aansprakelijkheidsverzekering in de bouw bestaat in alle geuren en kleuren. De belangrijkste mogelijkheden vind je onderstaand terug.

Jaarformule of verzekering per werf

Je kunt er voor kiezen om iedere werf apart te verzekeren of om een abonnementspolis af te sluiten. Met een abonnementspolis kan je iedere werf aanmelden. De finale premieafrekening vindt later plaats. De abonnementspolis is vaak een goedkopere oplossing voor de professional.

Individuele polis of globale polis

De tienjarige aansprakelijkheidsverzekering kan je voor je eigen activiteiten afsluiten of je kunt alle dienstverleners meeverzekeren. Vooral voor de bouwheer kan dit interessant zijn. Je hebt bij schade dan slechts met één verzekeraar te maken. Bij een lastige schade kan het dus geen eeuwige discussie tussen verzekeraars (of experten) worden die uitmond in een rechtszaak . Je voorkomt zo een berg frustratie en je bespaart een hoop tijd. Daarnaast is de kans natuurlijk groot dat de aannemers hun verzekeringspremie aan de bouwheer doorrekenen waardoor je als bouwheer toch de premie betaalt.

Tips

Baloise Insurance heeft enkele praktische tips opgesteld over de tienjarige verzekering in de bouw. Deze kan je hier terugvinden.

BA Tienjarige

Zoals je kunt zien zijn er enorm veel mogelijkheden. Er is geen standaardverzekeringsoplossing die in elke situatie kan worden gebruikt. Iedere situatie moet apart bekeken worden. Dat is dan het startpunt van de zoektocht naar jouw verzekeringsoplossing. Wil je vrijblijvend eens jouw situatie in kaart brengen? Maak dan snel een afspraak. De koffie staat klaar!

Terug naar overzicht